Teplovzdušný balón: Ako to, že balón letí?

Rozmýšľate nad vyhliadkovým letom balónom a radi by ste vedeli, na akom princípe funguje teplovzdušný balón a lietanie sním ešte predtým, než sa vydáte do výšin?

Teplovzdušný balón: Ako to, že balón letí?

Rozmýšľate nad vyhliadkovým letom balónom a radi by ste vedeli, na akom princípe funguje teplovzdušný balón a lietanie sním ešte predtým, než sa vydáte do výšin? Čo všetko stojí za jeho vznikom? Než začneme s vysvetľovaním, dovoľte nám vás preniesť viac ako 200 rokov do minulosti.

Aký bol prvý let balónom

Za vynálezcov balóna sú označovaní bratia Joseph a Etienn Montgolfierovci. V roku 1783 totiž zostrojili prvý jednoduchý teplovzdušný balón. Jeho prvými pasažiermi boli ovca, kačka a kohút a vo vzduchu strávili asi 8 minút. Keď sa v zdraví vrátili na zem bolo jasné, že živé bytosti dokážu prežiť v určitej výške, a tak si let mohli vyskúšať aj ľudia.

Prvý balón s ľudskou posádkou vzlietol v polovici októbra roku 1783. Z kráľovského dvora Ľudovíta XVI. sa tento vynález šíril ďalej do sveta, jeho potenciál podchytili aj v Amerike. Prvé lety balónom sa uskutočnili v USA, konkrétne v Baltimore v roku 1784, a o chlp tak predbehli Philadelphiu. Prvý let v rámci USA absolvoval 13 ročný chlapec, ktorého balón vyniesol do výšky cca 60 metrov. Dnes, po viac ako 230 rokoch, je let balónom celkom bežný, avšak absolútne jedinečný a nezabudnuteľný zážitok pre každého, kto takýto let ešte neabsolvoval.

Na akom princípe funguje teplovzdušný balón

Teplovzdušný balón funguje na jednoduchom princípe, ktorý vychádza z fyzikálnych vlastností vzduchu – studený vzduch je ťažší ako horúci. Studený vzduch má teda vyššiu hustotu ako teplý. V praxi to znamená, že ak je balón naplnený teplým vzduchom, dokáže vzlietnuť, pretože teplý vzduch stúpa nahor. Kým je vzduch v balóne dostatočne horúci, balón sám neklesne, a to ani v prípade, že má niekoľko člennú posádku. Pri klesaní sa necháva vzduch ochladiť alebo sa použije vypúšťací ventil.

Let balónom v Leteckých Zážitkoch ako zážitkový darček

V našich balónoch by ste vrecia s pieskom hľadali zbytočne, tie sa používajú pri plynových balónoch, ktoré sa plnia plynmi ľahšími než vzduch. Tie sú už však dnes skôr raritou. U nás, ako aj vo svete, sa už využívajú takmer výlučne teplovzdušné balóny, ktoré stúpajú ohrevom vzduchu, ktorý sa v nich nachádza.

To, koľko ľudí teplovzdušný balón unesie závisí najmä na objeme obalu (balónu) a teploty vonkajšieho vzduchu. Rovnaký balón má v zime vyššiu nosnosť ako v lete. Balón s obalom o objeme 2 200 m3 postačí pre 2 – 3 osoby, pri objeme 10 000 m3 môže vzlietnuť až 16 ľudí a k tomu ešte pilot. Vyrábajú sa aj balóny s obrovským objemom, častokrát až 18 500 m3, ktoré odvezú až 32 pasažierov + pilota. Takéto balóny sú však skôr výnimkou a prevádzkuje ich iba málo spoločností po svete. My uprednostňujeme menšie balóny do 8 pasažierov, koniec koncov, aká by to bola romantika vo vzduchu, keby s vami letelo ďalších 30 ľudí.

Zaujímavosťou je, že miesto pristátia balóna vopred nikdy nevieme. Dá sa určiť iba približne podľa smeru a intenzity vetra. To, kde balón pristane určí až pilot priamo počas letu. Počas celej doby letu je balón sledovaný sprievodným vozidlom, ktoré príde na miesto pristátia a odvezie pasažierov späť na miesto štartu, kde majú svoje autá.

V našej ponuke máme pripravený Vyhliadkový let balónom ako najekonomickejšiu variantu letu určenú najmä pre jednotlivcov, prípadne ako darček pre jednu/dve osoby. V takomto prípade poletí obdarovaný s ďalšími pasažiermi, ktorí majú zakúpený rovnaký let ako on. Druhou, obľúbenejšou, no zároveň nákladnejšou variantou je Súkromný let balónom, kde poletí iba pilot, vy a vaši blízki. Balón je vyhradený iba pre vás, máte teda počas celej doby svoje súkromie. Zásnubný let balónom bližšie predstavovať netreba, názov hovorí sám za seba.

Veľkí dobrodruhovia a milovníci vysokohorských štítov by ale určite mali aspoň raz za život vyskúšať Expedičný prelet Vysokých Tatier. Špeciálny 2-3 hodiny trvajúci let ponad vrcholy Tatier, ktorý je kvôli vzdušným prúdom a poveternostnej situácii možný výlučne iba v zimných mesiacoch.

Skúsili ste už niekedy let balónom? Ako sa vám tento zážitok páčil? Ktorý z ponúkaných letov vás najviac láka? Budeme sa tešiť na vaše odpovede v komentároch na našej Facebook stránke Letecké Zážitky.sk.