Bezpečnosť Zážitkových letov lietadlom v Leteckých Zážitkoch

Pri pomyslení na Zážitkový let lietadlom mnohým napadnú krásne výhľady a pohľad na svet z vtáčej perspektívy. Viacerí sa však zamýšľajú nad tým...

Bezpečnosť Zážitkových letov lietadlom v Leteckých Zážitkoch

Pri pomyslení na Zážitkový let lietadlom mnohým napadnú krásne výhľady a pohľad na svet z vtáčej perspektívy. Viacerí sa však zamýšľajú nad tým, nakoľko je niečo také vôbec bezpečné. A práve strach ich možno odradí od prežitia jedných z najkrajších chvíľ v živote. Bezpečnosť Zážitkových letov lietadlom je otázka, ktorú dostávame od potenciálnych zákazníkov asi najčastejšie. V článku sa preto bližšie pozrieme na bezpečnosť lietania s Leteckými Zážitkami.

Je lietanie bezpečné?

Lietanie je všeobecne bezpečné a potvrdzujú to aj štatistiky z celého sveta. Na to väčšinou ľudia reagujú tak, že áno, ale ak sa už niečo stane, tak je to fatálne. Nemusí to však byť vždy tak. Nehody, ktoré z času na čas vidíme v správach, sú väčšinou katastrofického charakteru, avšak je to hlavne tým, že tie sú pre spravodajstvo najzaujímavejšie. Menšie nehody a poruchy lietadiel, kde sa pasažierom nič nestane a lietadlo bezpečne pristane na zemi, už tak často nevidíme, aj keď ich je neporovnateľne viac než tých fatálnych.
Sú Zážitkové lety lietadlom a všeobecne lietanie bezpečné? Pravdepodobne najjednoduchšou odpoveďou je, že keby neboli, nemohli by sme ich robiť. Čo sa ale skrýva za bezpečnosťou letu? Je to iba dobrý technický stav lietadla, skúsený pilot, alebo je toho viac? Predstavíme vám zariadenie, ktoré slúži na zvýšenie bezpečnosti tak posádky, ako aj samotného letu. Vďaka tomu zistíte, že počas letu s nami sa naozaj niet čoho báť.

Bezpečné lietanie v Leteckých Zážitkoch už 25 rokov

Jednou z najkritickejších situácií, ktorá môže počas letu nastať, je porucha motora. Hoci ide o neobyčajne výnimočnú situáciu, v tak zložitom mechanizme, akým je motor lietadla, jednoducho vždy môže nastať nejaký problém. Tomu sa takmer vždy dá predísť poctivou prácou mechanikov, pravidelnou údržbou a detailnou kontrolou všetkých častí lietadla. Nakoľko bezpečnosť je u nás prvoradá, môžeme hrdo povedať, že napriek tisíckam letov, ktoré máme za sebou, a viac ako 25 rokom Leteckých Zážitkov na slovenskej oblohe, u nás nikdy nenastal žiaden závažnejší problém so žiadnym z našich lietadiel, ktorý by nebol riešiteľný krátkym zásahom mechanika.

Čo však v prípade, ak takáto situácia počas letu predsa len nastane? Ako sa rieši? Nakoľko lietame na menších lietadlách, väčšinou pre 1 až 5 pasažierov, lietadlá sú ľahké a dobre ovládateľné. Nie je s nimi problém vykonať núdzové, či takzvané bezpečnostné pristátie na lúke, poli alebo na ceste.

Počas letu nad lesmi či väčšími mestami však takéto pristátie niekedy nie je možné. Avšak aj tu vám vieme zabezpečiť tú najväčšiu mieru bezpečnosti. Okrem zručnosti pilotov a leteckého personálu sa na palube lietadla nachádzajú aj rôzne bezpečnostné zariadenia. Jedným z nich je napríklad padákový záchranný systém samotného lietadla, tzv. vystreľovací padák, alebo záchranné padáky pre samotnú posádku.

Čo sú padákové záchranné systémy lietadla

Najmodernejším prostriedkom na zvýšenie bezpečnosti pasažierov je bezpečnostný padák, ktorý je zabudovaný priamo v trupe moderných lietadiel. Tento padák je možné v prípade núdze za pomoci pyropatróny vystreliť a celé lietadlo tak môže na padáku bezpečne dosadnúť na zem. Nie je možné ho riadiť, jeho hlavnou úlohou je znížiť vertikálnu rýchlosť, spomaliť lietadlo a tým zabezpečiť ochranu posádky. Na Slovensku sme však doposiaľ neevidovali žiaden prípad, kedy sa tento záchranný padák musel použiť, čo taktiež svedčí o spoľahlivosti lietadiel.

Ako funguje záchranný padákový systém si môžete pozrieť v priloženom linku. Pokiaľ vás zaujíma testovacie použitie záchranného padáka, odporúčame vám toto krátke 4 minútové video.

Takže ak vaša otázka smeruje k bezpečnosti letu, naozaj sa niet čoho báť, okrem umenia a nasadenia našich skúsených pilotov, na palube lietadla nájdete niekoľko ďalších prvkov, ktoré sa v prípade krajnej núdze postarajú o vašu bezpečnosť.