Letecké Zážitky: Aký príbeh sa skrýva za vznikom zážitkovej spoločnosti

Skúšali ste niekedy pilotovať lietadlo či adrenalínový tandemový zoskok s padákom? Vďaka Leteckým Zážitkom nie je nič nemožné. V našom prvom...

Letecké Zážitky: Aký príbeh sa skrýva za vznikom zážitkovej spoločnosti

Skúšali ste niekedy pilotovať lietadlo či adrenalínový tandemový zoskok s padákom? Vďaka Leteckým Zážitkom nie je nič nemožné. V našom prvom blogovom príspevku vám prezradíme históriu zážitkovej spoločnosti Letecké Zážitky a ideu jej vzniku.

Ako vznikla spoločnosť Letecké Zážitky

V rokoch 1995 - 1996 prišli naši zakladatelia, dvaja bratislavskí leteckí nadšenci, s myšlienkou vytvorenia spoločnosti poskytujúcej služby v oblasti športového letectva. Išlo o dlhoročných členov aeroklubu, ktorí sa o lásku k lietaniu chceli podeliť aj s ďalšími ľuďmi. A tak v júli 1996 vznikla spoločnosť Pilot Club, s.r.o. Jej hlavnou činnosťou malo byť poskytovanie leteckých kurzov, aeroturistiky, preškoľovanie pilotov na ďalšie typy lietadiel a výstavba nového letiska.

V roku 1998 začal Pilot Club, s.r.o. budovať letisko Kráľová, ako prvé novovzniknuté športové letisko na Slovensku po novembri 1989. Lokalita v Kráľovej pri Senci vyhovovala hlavne z dôvodu, že sa nachádza mimo zostupových osí dráh letiska M.R. Štefánika v Bratislave. S výstavbou letiska pomohli miestni družstevníci, priatelia, aj ľudia z obce. Následne Slovenský pozemkový fond ako zástupca Slovenskej republiky vydal súhlas so zriadením a vybudovaním letiska.

Organizácia leteckých podujatí a pretekov

Pilot Club s.r.o. začal organizovať rôzne letecké dni, napríklad Zlet slovenských a rakúskych letcov v rámci podpory cezhraničnej spolupráce a rôzne navigačné preteky spojené so súťažou na presnosť pristátia a podobne. Súťaž presnosti pristátia si môžete predstaviť ako pristávanie na lietadlovú loď. Ak pilot pristane mimo vyznačenej plochy, v leteckej terminológii skončil tzv. „vo vode“. Pri navigačných súťažiach piloti lietajú na sekundy presne nad vopred neznámou traťou, na naštudovanie ktorej majú minimálny čas. Trasa je na zemi vyznačená rôznymi znakmi – veľkými bielymi plachtami.

„Po jednej súťaži sme zabudli jeden zo znakov na poli. Ešte niekoľko rokov ho traktoristi s úctou obchádzali s pluhmi, ako nejaký signál nainštalovaný pre mimozemské civilizácie,“ spomína jeden z organizátorov.

Noc z 30. apríla na 1. mája bola kedysi považovaná za noc lietania čarodejníc a mágov. Na letisku Kráľová patril 1. máj „Zletu bosoriek“. Návštevníci letiska nevychádzali z úžasu, keď ich do vzduchu pozývali naše pilotky prezlečené za čarodejnice. A neboli to obyčajné čarodejnice. Niektoré z nich majú „bosorácky certifikát“ získaný na Majstrovstvách Európy žien v bezmotorovom lietaní, spojený so zložením bosoráckeho prísľubu v neznámej reči a niekoľko násobným obletom bosoráckej vatry na metle. Aj také akcie organizovali naši zakladatelia. Všetko pre zábavu, dobrý pocit a pobavenie návštevníkov a pilotov medzi sebou, jednoducho z lásky k letectvu.



Výcvik nových pilotov

Zakladatelia Pilot Clubu sa podieľali aj na založení SFULu – Slovenskej federácie ultraľahkého lietania (dnes SFL), ktorá je dodnes leteckým úradom poverenou organizáciou pre dohľad tohto typu lietania na Slovensku.

„Pamätám si, akoby to bolo včera, keď sa ma jeden z nádejných frekventantov spýtal, či bude výcvik lietať sám a ja mu na nohavice naznačím kriedou, do akej polohy ťahať páku riadenia pri jednotlivých fázach letu. Tak totiž robil výcvik na starých klzákoch jeho dedo. Uistil som ho, že dnes vyzerá výcvik úplne inak a lietať budeme spolu,” spomína jeden z inštruktorov.

Za ďalších 15 rokov sa s Pilot Clubom naučilo lietať takmer 100 pilotov. Športových, ale aj profesionálnych pilotov, dnes pracujúcich po celom svete pre leteckých gigantov, ako sú napríklad Emirates, Fly Dubai či Ryanair.

Ulietame si na zážitkoch až doteraz

Najkrajšia radosť je zdieľaná radosť. Preto sme sa o pár rokov neskôr rozhodli priblížiť lietanie ešte širšej verejnosti, založením spoločnosti Letecké Zážitky, s.r.o. Rozšírili sme svoje pôsobenie na ďalšie letiská po Slovensku a začali sme okrem obľúbených Zážitkových letov lietadlami a letov Pilotom lietadla na skúšku ponúkať aj ďalšie typy zážitkov, ako napríklad zoskoky s padákmi, lety balónmi, akrobatické lety či dokonca lety na stíhačke.

Dnes sme jednotkou na Slovenskom trhu v oblasti leteckých zážitkov a neplánujeme poľaviť. Neustále vám prinášame nové možnosti a nové lokality zážitkov, aby sme sa vám viac priblížili a boli pre vás ešte dostupnejší. Okrem toho na túto sezónu pripravujeme viaceré novinky aj mimo segmentu zážitkov. O čo ide sa dozviete už čoskoro na našom Facebooku, na našom Instagrame, YouTube a TikToku, tak nás nezabudnite sledovať.